Lima Kedai
 
       

Perpustakaan Desa Perumahan 5 Kedai, Balai Raya Perumahan Lima Kedai, Jalan Malinja 2, Perumahan Lima Kedai, Gelang Patah, Johor.

Hit Paparan Kandungan : 54336
Kemas Kini :
18-03-2013 09:23
Kesihatan
Indeks Artikel
Kesihatan
Artikel Asal
Semua Halaman

30_KK175kedai_kesihatan

'Global Diabetes Walk'

Columbia Asia Hospital-Nusajaya dengan kerjasama Lions Club telah menganjurkan acara berjalan kaki 'Global Diabetes Walk' pada 14 November 2012 lalu. Program diadakan di Hutan Bandar Mutiara Rini, Skudai bersempena dengan Hari Diabetes Sedunia yang disambut pada tarikh berkenaan setiap tahun. Acara membabitkan seramai 500 peserta itu bermula seawal jam 8.00 pagi serentak dengan penyertaan 2000 peserta dari Columbia Asia Hospital seluruh negara dengan lima hospital zon tengah di Pintu Masuk 3, Bukit Jalil Park, Kuala Lumpur dan sebuah lagi hospital di bawah jenama sama di Taman Tasik Taiping, Perak. (KK17: 26 November 2012 Oleh: Zanariah Abdullah)


alt

Rawatan Pesakit Luar

Penduduk di Perumahan Lima Kedai mempunyai Klinik Desa Lima Kedai dan telah ditugaskan oleh dua orang Jururawat Masyarakat (JM). Klinik ini menawarkan perkhidmatan kesihatan pesakit luar seperti klinik ibu mengandung, kesihatan kanak-kanak, menyambut kelahiran, penjagaan ibu selepas bersalin, perkhidmatan perancang keluarga, Papsmear dan lawatan ke rumah-rumah.

Berhampiran dengan Perumahan Lima Kedai juga terdapat sebuah klinik kesihatan iaitu Klinik Kesihatan Gelang Patah yang terletak kira-kira sembilan kilometer dari kawasan perumahan ini. Klinik ini menyediakan perkhidmatan kesihatan untuk pesakit termasuk juga rawatan pakar. Bagi penduduk yang menghadapi masalah serius dan memerlukan rawatan susulan di hospital, Hospital Sultanah Aminah sentiasa menawarkan perkhidmatan.

Terakhir Dikemaskini pada Isnin, 18 Mac 2013 09:23