Lima Kedai
 
       

Perpustakaan Desa Perumahan 5 Kedai, Balai Raya Perumahan Lima Kedai, Jalan Malinja 2, Perumahan Lima Kedai, Gelang Patah, Johor.

Hit Paparan Kandungan : 58199
Kemas Kini :
18-03-2013 09:23
JKKK
Indeks Artikel
JKKK
Kemas Kini: 6 Ogos 2010
Kemas Kini: 31 Mac 2010
Kemas Kini: 16 Dis 2009
Kemas kini: 2 Okt 2009
Artikel Asal
Semua Halaman

kk10_-PERUMAHAN5KEDAI_jkkk

Sambutan Hari Pekerja

Seramai 300 penduduk di Perumahan Lima Kedai menghadiri sambutan Hari Pekerja yang berlangsung pada 1 Mei 2011 lalu bertempat di Dewan Terbuka Perumahan Lima Kedai. Program anjuran Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Perumahan Lima Kedai dan Jawatankuasa Penduduk Perumahan Lima Kedai itu turut menyaksikan penglibatan penduduk setempat dari Kampung Melayu Lima Kedai dan Flat Lima Kedai. Menurut Pengerusi KRT Lima Kedai, Salamian Surip, penganjuran acara itu merupakan tradisi di penempatan tersebut yang telah mengeratkan ikatan silaturahim di kalangan mereka. Malah, penduduk juga dapat mengisi masa lapang mereka dengan kegiatan santai setelah penat bekerja.

Menurut beliau, program yang bermula dari pagi hingga malam itu menampilkan pelbagai aktiviti yang menarik perhatian penduduk termasuk persembahan kumpulan ghazal dari Gelang Patah. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nusa Jaya, YB Aziz Sapian turut hadir pada malam kemuncak acara. Program bermula pada awal pagi dengan acara sukaneka dan pertandingan mewarna kanak-kanak. Lebih dari 100 kanak-kanak menyertai acara tersebut mengikut kategori yang ditetapkan. Turut dijalankan pertandingan gubahan dan masakan khusus buat kaum wanita di mana juri dari Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) Parlimen Gelang Patah telah dihadirkan pada hari itu untuk memberi markah kepada setiap peserta. Pada masa sama, pertandingan karaoke suka-suka turut diadakan serentak dari jam 2.00 petang hingga 6.00 petang.

Program diteruskan pada sebelah malam di mana tetamu disajikan dengan persembahan pentas yang berkonsepkan Melayu Tradisional atau klasik. Menurut Salamian, seramai 400 penduduk hadir memeriahkan acara berkenaan. Sementara itu, beliau turut memaklumkan tentang Program Gerak Tumpu Bersama Majlis Bandaraya Johor Bahru Tengah dan Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Takzim yang berlangsung pada Mac 2011 lalu. Malah, bulan Mei turut diraikan dengan ceramah perdana yang memperkatakan tentang tanggungjawab ibu bapa kepada anak dan tanggungjawab anak kepada ibu bapa sempena sambutan Hari Ibu. Beliau turut memaklumkan tentang rancangan KRT mengadakan lawatan sambil belajar ke Pulau Langkawi. (KK10: 20 Jun 2011 – Oleh: Zanariah Abdullah)Terakhir Dikemaskini pada Khamis, 01 Disember 2011 01:54