Tun Abdullah Ayub

KUPKKM ditubuhkan untuk memperjuang dan memastikan kebajikan pesara-pesara perkhidmatan awam, polis dan tentera sentiasa mendapat perhatian yang sewajarnya.  KUPKKM juga berjuang supaya pesara-pesara kerajaan diberi pengiktirafan atas usaha dan jasa yang telah di curahkan semasa berkhidmat. Di antaranya adalah penganugerahan bintang kebesaran kepada pesara-pesara yang layak. Contohnya, perakuan KUPKKM kepada kerajaan untuk menganugerahkan bintang kebesaran Seri Setia Mahkota Malaysia (SSM) yang membawa gelaran Tun kepada Tun Abdullah Ayub telah dipersetujui oleh kerajaan dan di perkenan oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agung. KUPKKM akan terus memperjuang apa sahaja perkara yang difikirkan dapat memastikan kebajikan pesara-pesara mendapat perhatian yang sewajarnya.

Read more...

Temuramah Tan Sri Alimuddin Md Dom

Tan Sri masih ingat lagi detik ketika Tan Sri mengetip kad perakam waktu buat kali terakhir sewaktu berkhidmat/sebelum pencen? Ada momen/kenangan yang tidak dapat dilupakan pada ketika itu untuk di kongsi?

Tarikh akhir saya punch out adalah pada 6 November 2010, tarik tersebut hampir dekat dengan tarikh hari lahir saya iaitu pada 7 November. Pada hari tersebut saya banyak lakukan perjumpaan dengan pegawai-pegawai di samping menyatakan rasa terima kasih saya kepada mereka kerana membantu saya di dalam merealisasikan hasrat untuk memastikan taraf pendidikan di negara kita meningkat. Saya juga lakukan penyerahan tugas dan yang paling penting, saya bersyukur kerana dipanjangkan umur sehingga mampu sampai ke tarikh persaraan di sektor awam ini.

Read more...

Bajet 2013: Kenaikan Pencen Minimum Untuk Pesara Kerajaan

Sempena Pembentangan Bajet 2013 yang lalu, Y.A.B Datuk Seri Najib Bin Tun Abdul Razak telah mengumumkan kenaikan pencen minimum kepada pesara. Hadiah ini jelas menunjukkan bahawa kerajaan sentiasa mengambil berat akan kebajikan pesara-pesara kerajaan.

Read more...

Program Bual Bicara Strategik Ke Arah Pemantapan Peranan Pesara Guru Dalam Penyatuan Umat Islam

Pihak Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) dengan kerjasama Majlis Perundingan Melayu (MPM) dan Jabatan Pelajaran Negeri telah menganjurkan satu program ilmiah yang bertajuk Program Bual Bicara Strategik Ke Arah Pemantapan Peranan Pesara Guru Dalam Penyatuan Umat Islam. 

Read more...